Jørgen De Mylius

Efter skoletid - Ugens top 20 - For de unge - var nogle af de programmer, som Jørgen Mylius lancerede i 1963. På det tidspunkt havde Danmarks Radio lavet en ny musikkanal P3, som modsvar til den illegale Radio Merkur. Der blev dog ikke spillet specielt meget musik for ungdommnen, hvilket fik den unge Mylius (16 år og gymnasiast på Østre Borgerdyd Gymnasium) til at skrive et vredt læserbrev til Danmarks Radio. Det endte med at Mylius blev bedt om at lave et hitlisteprogram for ungdommen.

Jørgen de Mylius - også kaldet "Mylle". Født 5. marts 1946.

Manden der "opfandt" de unges musik i radioen.

Jørgen de Mylius blev den første som spillede popmusik i radioen  for ungdommen.Han fik sin inspiration ved at lytte til Radio Luxemburg og Radio Merkur. I TV havde Otto Leisner et program i 50'erne og 60'erne der hed PLADEPARADE og højdepunktet var, når der i programmet blev spillet det eneste rocknummer, så også her fandt Jørgen Mylius inspiration.

Som 16-årig gymnasieelev på Østre Borgerdyd Gymnasium syntes han, at det var utilfredsstillende, at der ikke var musik for ungdommen og han skrev så et brev til Danmarks Radio og i en udsendelse i programmet den 22. januar 1963: "Mellem lektierne", hvor han blev kaldt "teenagekonsulenten" blev hans utilfredshed bekendtgjort, at der manglede en hitliste over de 20 mest populære popmelodier, sådan som han havde hørt i radioen fra andre lande.

Han blev så opfordret til at lave sin egen TOP-20 og efter skoletimerne om lørdagen havde han ca 2 timer til den første udsendelse skulle starte i radioen. Han ringede så rundt til forskellige pladeforretninger og fik indsamlet oplysninger om de mest solgte popplader, som så dannede baggrund for en TOP-20 hitliste, også kaldet "Top Tyve". Kort tid efter sendte pladeforretningerne oversigten til Jørgen de Mylius. Udsendelsen varede kun en halv time, så der var kun plads til at lytte til nogle af numrene på listen, men en voldsom lytterstorm fik hurtigt programmet til at vare een time.

De personer, som sad i en slags pladeudvalg i radioen havde ikke forstand på ungdommens musik og han blev opfattet som "et nødvendigt onde".

Det lykkedes så at sige for Jørgen de Mylius, at købe sin egen vinylplade med the Beatles og smugle den ind i studiet.

Af Per Wium (musiker og tidligere chef i DR)

Jørgen de Mylius fortæller malende om den særlige "returrullevogn", som blev anvendt til plader som DR's diskotek IKKE skulle indkøbe.
Den unge Jørgen så til sin rædsel at debut-albummet fra The Beatles - "Please please me" - en dag stod på vognen.
Jørgen fortæller:

"Jeg vidste slet ikke hvad jeg skulle gøre. Det var nærmest en katastrofe, syntes jeg et øjeblik. Jeg tog mod til mig og åbnede døren til det hellige 'pladekoncilium', hvor medlemmerne var ved at bryde op fra mødet. Der blev helt stille, da jeg kiggede ind, og jeg stod stadig i døråbningen, da jeg spurgte:
"Undskyld, jeg bryder ind. Men jeg vil jo meget gerne kunne spille sangene fra Beatles-LP'en, som står i retur-vognen. Kan det ikke laves om?"
Stilheden blev brudt af Vagn Borggaard, som smilede venligt til mig, da han svarede:
"Jørgen, vi ved jo godt at du kan lide dem, men vi har også et hensyn at tage til befolkningen! Netop fordi vi véd, at du bruger den slags musik, har vi har pick-up'en nede i alle pladens skæringer, og på den måde fandt vi ud af at de alle sammen lyder helt ens. Og så blev vi enige om at du bare kan spille deres single-plader lidt mere, når de nu er så ens. Der vil være meget få af dine lyttere, der opdager det."

Unge Jørgen var lamslået. Og han tog sagen i egen hånd og købte selv "Please please me"-albummet og spillede sangene derfra.
Men har rapporterede sangene fra single-pladerne for ikke at risikere noget. Ingen i DR opdagede nogensinde at han løste problemet på den måde....

Jørgen Mylius' egen første plade var "A handful of songs" med Tommy Steele og også plader med Elvis grundlagde interessen for pop- og rockmusik, mens pick-uppen på vinylpladerne frembragte den nyeste musik på den ny-indkøbte grammofon som 13-årig.

"Efter Skoletid" var med fra starten af "Musikradioen" 1. januar 1963 og blev sendt på alle hverdage. "Efter Skoletid" stoppede 9. april 1968.
Jørgen Mylius er stadig ansat ved Danmarks Radio og kan de fleste af ugens aftener høres i programmet 'Eldorado' og "Hithouse"

Han har været vært ved det danske Melodi Grand Prix. Han har også været vært og producerede en række TVprogrammer som f.eks. Eldorado, Stardust, Musikboxen og Pop-quiz. I 1989 var han vært på radioprogrammet Mylles HyldeP3

her et foto fra en TV udsendelse

her et foto fra en TV udsendelse

Hans Otto Bisgaard

RADIO RITA eksisterede fra 1983 til 1986
Radio Rita havde fire programværter. Hans Otte Bisgaard er nok den, de fleste husker bedst fra dette program. De øvrige programværter var: Monica Krog-Meyer, Poul-Erik Heilbuth og Hans Bulow. Programmet var særdeles populært og Shubidua fik da også et hit med nummeret 'Radio Rita'. (Gen)hør nummeret her
http://www.youtube.com/watch?v=hs-aJhVkjpQ

på siden vil der blive skrevet meget mere om dette emne - og det er så vores håb, at I vil skrive om gode minder, der knytter sig til disse udsendelser.


Her foto af de 4 programværter

Her foto af de 4 programværter

Otto Leisner og Jørn Hjorting

Otto Leisner

Otto Leisner begyndte i 1945 i Statsradiofonien. Det var bl.a. ham, der i 1951 omdøbte Radioens Ønskekoncert til Giro 413.[3]

Han hørte til pionererne inden for dansk tv, og var i 1948 med i de første forsøg med tv i Tivoli. På tv blev han vært for musikunderholdningsserien Pladeparade med forskellig populærmusik - en pladespiller, piben og den stadig populære abe af Kai Boyesen. Det meste af sin karriere optrådte han som vært for quizudsendelser som Fup eller fakta, Kvit eller dobbelt og lette underholdnings- og showprogrammer som Pusterummet, Turneen og H.O.P.L.A. – sidstnævnte et program, der stod hans hjerte særligt nær. Han gik på pension som 70-årig i 1987.

Han var berømt for sine vittigheder og et kartotek med hans vittigheder ialt 3.000 blev solgt i 2014 via Familiejournalen for kr. 58.000.

At samle sine tanker kræver at man har mindst to af slagsen.

 

 Jørn Hjorting

Jørn Hjorting skal også nævnes i denne sammenhæng, idet han stod for programmerne 'Ti vi kan li - som var et program, hvor lytterne stemte om, hvilke melodier, der var de mest populære - og 'Teenagehjørnet'. Ikke mindst programmet "De ringer vi spiller"

Torsdag den 4. juni 1964 klokken 19-20 sendte Danmarks Radio den sidste reelle udgave af hitlisteprogrammet Ti vi ka’ li’, som var blevet sendt ugentligt i radioen siden den 18. oktober 1962. Ugen efter takkede Jørn Hjorting, som var vært i samtlige programmer, nemlig af med en særlig udgave af udsendelsen, hvor man kunne stemme på de 21 seneste numre, der havde ligget på førstepladsen i programmet

Han var også med i med programmer som Prøv lykken, Morgennisserne og Dansktoppen fik han succes.

Programmet Dansktoppen havde premiere søndag den 1. september 1968 kl. 9.05 med Jørn Hjorting som vært og var dengang baseret på lytterafstemninger, hvilket adskilte Dansktoppen fra andre hitlister.

I programmet skulle lytterne stemme om 15 sange, og ugen efter blev de 10 sange, der havde fået flest stemmer, spillet igen i omvendt rækkefølge.

Allerede i april 1969 blev Dansktoppen lukket, men den genopstod igen allerede i september samme år og fortsatte frem til marts 1977 

Udsendelsen kørte flere år efter med skiftende radioværter og fortsat kører i radioen på P5, hvor lytterne kan ringe ind og stemme på musiknumre, som så danner næste uges liste.

Her et foto fra DR's arkiver
Otto og Jørn står ved frankeringsmaskinen i programmet MORGENNISSERNE. Hvor deltagerne via overfrankering på breve deltog i konkurrencer om f.eks, et TV Overskuddet gik til Radiohjælpefonden som hjalp ældre og handicappede med en radio eller TV
Programmet kørte først i radioen og senere også i TV fra 1969 til 1996.
Otto var makker med Jørn i 1986 , hvor fotoet formentlig stammer fra, da det var det eneste program som også blev sendt i TV. Flere andre optrådte gennem årene i programmet som værter: Gunnar NU, Arne Myggen, Arne Honoré, Michael Bundesen, Claus Walter og Hans Otto Bisgaard.

Her et foto fra DR's arkiver
Otto og Jørn står ved frankeringsmaskinen i programmet MORGENNISSERNE. Hvor deltagerne via overfrankering på breve deltog i konkurrencer om f.eks, et TV Overskuddet gik til Radiohjælpefonden som hjalp ældre og handicappede med en radio eller TV
Programmet kørte først i radioen og senere også i TV fra 1969 til 1996.
Otto var makker med Jørn i 1986 , hvor fotoet formentlig stammer fra, da det var det eneste program som også blev sendt i TV. Flere andre optrådte gennem årene i programmet som værter: Gunnar NU, Arne Myggen, Arne Honoré, Michael Bundesen, Claus Walter og Hans Otto Bisgaard.

Hitlister

 TOP 20

 Denne sang minder dig helt sikkert om efter skoletid:

http://www.youtube.com/watch?v=2Cfz33QIsdY

Når du har klikket på linket, skal du klikke  på 'åbner indholdet i et nyt vindue' og så hører du Bobby's Girl.


Den første Top 20 liste. LIsten blev præsenteret tirsdag d. 29. januar 1963 i radioprogrammet "Mellem lektierne", og som Jørgen Mylius beretter:

Jeg sad og ringede rundt til 20-25 pladeforretninger for derefter at lave et gennemsnit og finde en Danmarks Top-20


Klik på linket og (gen) lyt til hitlistens nr. 1: Return to Sender
med Elvis Presley

http://www.youtube.com/watch?v=Z54-QHEZN6E

De forskellige udsendelser havde deres kendingsmelodier, som 'åbnede' programmet.

Murder she says (Miss Marple's Theme) med Ron Goodwin

EFTER SKOLETID

Hey good looking med Floyd Cramer

HITHOUSE

Hit and Miss med John Barry 7+4 

Den første Dansktop-liste fra 1. september 1968 så således ud:

  1. Bjørn Tidmand - Lille Sommerfugl
  2. Keld Heick - Vi Skal Gå Hånd I Hånd
  3. Johnny Reimar - En Sommerblomst
  4. Dorthe Kollo - Gid Du Var I Skanderborg
  5. Ann Tholsted - Master Jack
  6. Sys Gregers - Tre Små Ord
  7. Grethe Ingemann - Hun Er 16 År I Dag
  8. Bjørn & Okay - Du Og Jeg
  9. Ann-Louise Hanson - Gem Din Lykke Til I Morgen
  10. Gustav Winkler - Kære

 

Her en samling radioer af ældre dato

Her en samling radioer af ældre dato

Comments

10.10.2021 17:55

Leif Jensen

Hit & Miss med John Berry Seven - hvilken udsendelse var den kendingsmelodi til? - udover Hithouse.

09.06.2019 14:43

Vibeke Sarson

Hvad hed kendingsmelodien til Efter skoletid i 60 erne

09.06.2019 16:05

Tommy - redaktør

Hej Good Looking med Floyd Cramer

Seneste kommentarer

04.12 | 23:33

I 1 række ved siden af Inge sidder Mette. Jeg er selv i 2.række mellem Maybritt Jansen ( min bedste veninde) og Majbrit Alsing. Birgit Sølling Andersen, nu Olsen

09.11 | 18:03

Hej Tommy
Hyggeligt at hjemmesiden stadig eksisterer
Ærgerligt at alle de fotos, der hørte til mit indlæg er væk. Tak fordi du stadig hilder gang i alle minderne. Jeg er efterhånden fyldt 88 år🙋‍♀️

08.11 | 16:35

Det er fru Blell det står på den anden side og min søster Lykke Susanne Hansen der står helt øverst i højre side oven over fru Sand

24.10 | 16:24

Hej. HAUGLAND (var nordmand og flittig ryger) havde jeg i gymnastik og dem som ikke kunne risikerede at få et frimærke med flad hånd på ryggen. Har aldrig hørt om Kruse, ligeså !

Del siden