Gårdmiljø

"Gården" - en legeplads

Alle børn og teenagere husker "deres" gård og det liv og oplevelser, som fik en plads i hukommelsen senere hen i livet til genfortælling overfor familie og venner og måske i samvær med en gammel legekammerat.

Her er så mine minder fra Tingskrivervej 16, st. tv.

"Vores" gård var Tingskrivervej, Hovmestervej og Frederiksborgvej eller kort sagt 3 ud af 4 veje (Birkedommervej) som omkransede skolens sportsplads.

I 40'erne, 50'erne og 60'erne var der rigtig mange børn. Forældrene var primært arbejdere, men også en del funktionærer. Langt de fleste mødre gik derhjemme og passede den lille lejlighed på lidt over 50 kvm samt børnene. Her var lys og luft og den store grønne sportsplæne omkranset af de mange hybenbuske kunne nydes fra den lille altan.

Der var som sagt mange børn og man kedede sig aldrig og dog, måske lidt, når alle var på sommerferie.

I gården blev der spillet langbold og rundbold. "Jeg melder krig mod"... en leg hvor man med 2 cirkler skrev forskelige landes navne og en tennisbold man så skulle gribe og sige stop og så noget med en spytklat og 3 skridt mod en af de andre som med buede arme skulle man så ramme med tennisbolden ned gennem dennes arme. "Dåseskjul" hvor man tæller til 100 mens man gemmer sig og bliver du fundet skal du skynnde dig at sparke dåsen væk først ellers...."Bold op mod mur" hvor man har eksempelvis 3 bolde og skal sige en remse, som "Odense, Bogense, Middelfart, BUM - Assens, Fåborg, Svendborg, BUM osv. Taber man bolden eller glemmer remsen, er man ude. Sjippetov og hinke samt hulahop ring og Yo Yo var andre lege.

Ellers var der selvfølgelig fodbold på skolens sportsplads, hvilket var ulovligt og ofte kom politiet, men vi drenge nåede væk gennem et hul i hegnet. Også fodbold i gården var forbudt og gårdmand Olsen råbte og og råbte for tilsidst at komme ned i gården i sine sorte gummistøvler, men det var jo ikke ligefrem løbesko.

I sandkassen blev der bygget borge og slotte mens teknobilerne kørte rundt.

Pigerne hyggede sig med dukkevognen og den lille dukke, som skiftevis skulle have det ene og andet tøj på, mens mors snak blev efterlignet af små barnestemmer.  Et par marmorterninger fløj i luften mens hånden forsøgte at fange alle fem terninger.  Strålende kulører fra albummet med glansbilleder og sirlige albums med alverdens frimærker og luppen og AFA kataloget - hvad er det frimærke værd ?

Hønseringe i alle udformninger og lerkugler store som små fandt nye ejermænd og ovre på skolen fortsatte bytteriet.

Pludselig kører en vogn med 4 barnevognshjul forbi, hvor en dreng ivrigt skubber vognen fremad mens føreren med rebet i hånden styrer "legevognen".

BANG, BANG - du er død. "Cowbojder" og indianere i ivrig kamp mens knaldperler købt i den lokale legetøjsbutik larmer og rammer præcist hver gang, synes man.

I gården høres pludselig musik - det er gårdmusikanterne eller måske lirekassemanden som giver en lille koncert, mens vinduerne åbnes og 1-2-5-10 og 25 ører kastes ned indpakket i et lille stykke papir. Vi børn samler op og lægger pengene i musikantens kasket, mens han nikker tilbage, som "tak".

Døren til kælderen står åben og i døråbningen står nogle skiftevis og skiller og samler deres cykler. Ekstraudstyr er købt hos Saxild cykler og snart ligner cyklerne nærmest en racercykel. Puch knallerten får monteret mere eller mindre lovligt udstyr og spørgsmålet er: "hvor hurtigt kan den køre" ?

Så er der kandiserede æbler der skinner med kokos på - måske symbolet på den røde aftensol og sneen der falder ? En lille 2 hjulet vogn skubbes gennem porten og pludselig dufter denne del af gården af sukkersødt, mens nogle børn styrter op til mor for at få lidt penge til at købe for.

En høj vibrerende lyd skær gennem luften - hvad mon det kan være ?

En mand - måske ikke ligefrem dansk herremoderåds frontfigur, sidder stille og frembringer usædvanlige toner ved hjælp af en bue og minsandten også en sav.

Mor siger: "kan du ikke tage denne saks og kniv med ned i gården, men vær forsigtig. Jeg har hørt, at skærsliberen er på vej".

Ind i gården kommer en smilende mand i slidt tøj og med en underlig cykel med en stor rund slibesten og en kasse foran.

Mors saks og kniv tager han imod og gnisterne står ud til alle sider - bittesmå stjerner i en uendelighed. Han træder og træder mens skiftevis saks og kniv vendes mod stenen. Nu stoppes slibestenen og kniv og saks pudses af og afleveres til mig, mens jeg betaler.

"Av, hvor skarp," råber mor, da hun afprøver saks og kniv.

Rigtig mange børn er samlet på hjørnet mellem Tingskrivervej og Hovmestervej - hvad sker der ?

En lille lidt rund mand med stor hat og store tænder fortæller, at han er gøgler og laver tricks med papegøjer og uuh, rotter ! Han kalder sig Cibrino og er vist ret kendt i hele københavn. en fantastisk men også underlig oplevelse.

Sneen falder og snart findes kælken frem og nu starter den indbyrdes kamp liggende på maven på kælken og arme og hænder som stave, der banker mod den frosne asfalt, hvem kommer først over målstregen ?

Skøjterne findes frem - der er en lille plet med is ellers er det Ringertoften som kalder.

Flere børn samles om at bygge en kæmpe snehytte - næsen løber i takt med at der samles sne nok og heldigvis er frosten vedvarende og hytten står flot i mange dage.

Fastelavn ! lejerforeningen har hængt 2 tønder op - een til de voksne og een til børnene, som er klædt ud i alverdens kostumer. Et flot skue.

Slag i slag går det indtil dagens kattekonge og dronning er fundet og bagefter er der godtepose  og en rød pølse samt hurra til vinderne. En uforglemmelig dag med mange mennesker.

Ja, snart gik det år i "vores" gård - en gård med mange aktiviteter og skønne timer sammen med legekammeraterne.

Tommy - redaktør

--------------------------------------------------------------------------------

Har du også minder fra "din" gård så send redaktøren en mail, så vi kan få flere minder frem.

 tommyskole@mail.dk

Her er så 2 herlige billeder modtaget af Claus Kristoffersen årg 1954

En fotograf kom forbi på Frederiksborgvej......

Kan du hjælpe med flere navne ??????

Evt. send en mail til redaktøren  tommyskole@mail.dk

Her er så nogle navne på 1955 billedet

Bagerst: nr. 3 fra venstre Flemming Lindberg. Midt: nr 2 fra højre Gorm. Nr 2 fra højre Ove Carlsen og til højre for ham Claus Kristoffersen. Pigen i midterrækken kunne være Anette.

Flemming Lindberg døde meget tragisk ganske ung som følge af blindtarmsbetændelse

Tak til Claus årg 1954 for begge fotos

Øverste række fra venstre   Flemming Jacobsen...nr 2 Flemming Lindberg....nr3.  Tage   ... nr 4 Finn Hartvig Olsen (  bror til min svoger ) næste ukendt.?pigen ???

Række 2.    Pia Jensen---de næste 3 drenge er ukendte...Pigen med det hvide hår er Helle Kock ( Jørgen Kock storesøster)  næste lille pige ukendt ? næste lille pige

Er min storesøster Jette Benzon Hansen.  –og ved siden af vist nok Majbritt fra Hovmestervej

Række 3. ..1 dreng ukendt....2.dreng Per Lindberg    og Jan- ------Steen Jacobsen---Ole Olsen ( min Svoger) og de to sidste ukendte.

Tak til Wivi årg 1959 og ikke mindst hendes svoger.

Kan du hjælpe med flere navne ??????

Evt. send en mail til redaktøren  tommyskole@mail.dk

Seneste kommentarer

04.12 | 23:33

I 1 række ved siden af Inge sidder Mette. Jeg er selv i 2.række mellem Maybritt Jansen ( min bedste veninde) og Majbrit Alsing. Birgit Sølling Andersen, nu Olsen

09.11 | 18:03

Hej Tommy
Hyggeligt at hjemmesiden stadig eksisterer
Ærgerligt at alle de fotos, der hørte til mit indlæg er væk. Tak fordi du stadig hilder gang i alle minderne. Jeg er efterhånden fyldt 88 år🙋‍♀️

08.11 | 16:35

Det er fru Blell det står på den anden side og min søster Lykke Susanne Hansen der står helt øverst i højre side oven over fru Sand

24.10 | 16:24

Hej. HAUGLAND (var nordmand og flittig ryger) havde jeg i gymnastik og dem som ikke kunne risikerede at få et frimærke med flad hånd på ryggen. Har aldrig hørt om Kruse, ligeså !

Del siden