UDVIKLING I SAMFUNDET

Set over en periode på godt 100 år er der naturligvis sket meget. Her er blot et par enkelte fakta med kommentarer:

ARBEJDE OG FRITID

Sammenligner man fastsatte arbejdstider og ferie - ja, så er billedet, at man havde længere arbejdstid og kortere ferier før, mens billedet idag er omvendt.

Lægges dertil, at de fleste kvinder indtil ca midt 60'erne var hjemmegående, mens barselsorloven var kort og faderen ikke havde mulighed for orlov. Skulle man til f.eks. lægen, ja så måtte man pænt spørge chefen om lov og ofte måtte man arbejde den manglende tid ind.

Idag er der længere barselsorlov og udvidet barselsorlov og orlov for faderen.  Senior dage. Flexjob.

Lægebesøg klares ofte med afspadsering - man siger bare: jeg kommer senere imorgen.

Ellers er der jo altid bedsteforældrene.

Stress ? det har vel altid fundet sted - man er bare mere opmærksom på det idag. Jeg er ikke læge, men stress bruges alt for ofte, når der er manglende tid. Måske er det ofte dårlig planlægning med arbejde og fritid eller ønsket om flere materielle goder ?

Tommy

 

Folketællingen 1940 er nu online

 

Syv måneder efter de tyske tropper havde besat Danmark, blev der holdt folketælling i hele landet. Nu er arbejdet med at digitalisere de ca. 2,5 millioner spørgeskemaer afsluttet, og hele folketællingen 1940 er dermed online og offentlig tilgængelig. Her får du film og fakta om folketællingen og den omfattende digitaliseringsproces.

 

17.037 timer og 2.555.500 billedfiler
Folketællingen 1940 står på Rigsarkivet og består af 4.383 arkivæsker, der i scannet og digitaliseret form fylder 2.555.500 billedfiler. Rigsarkivet startede arbejdet med digitaliseringen i 2011 og har arbejdet 17.037 timer for at komme i mål. Folketællingen er en guldgrube af værdifulde oplysninger, der kan kaste lys over mange aspekter af det danske samfund. Alle, der havde bopæl i eller opholdt sig i en kommune natten mellem den 4.-5. november 1940, skulle give oplysninger til folketællingen – fornavne, køn, fødselsdag, fødested og erhverv. Det er disse oplysninger om 3.844.312 personer i Danmark, der nu kan tilgås online.

 

https://www.sa.dk/brug-arkivet/laer/intro-folketaellinger

 

Søg på navn eller adresse....

 

Held og lykke med søgningen

 

Tommy

 

Foto har jeg taget ved besøg i Arbejdermuseet