Et tidsbillede 50+60'erne

Dans og ungdom i 1950’erne

Besøg Københavns Museum

 

Asfaltbal, milkshakes og farlige rytmer. I 1950’erne blev de unge til ‘teenagere’, og de amerikanske inspirationer kunne ses i musik, tøj og dans. I 1950’erne gik den københavnske ungdom til asfaltbal i Enghave Parken og drak millkshakes på Willie’s Soda Fountain i Vester Voldgade. Lige nu viser Københavns Museum og Danmarks Rock Museum en udstilling om dem på Københavns Museum.

Dansen som lup

Med udstillingen “1, 2, 3, o’clock, 4 o’clock ROCK”, undersøger Københavns Museum byens ungdomskultur, som den så ud i 1950’erne, ved at bruge dansen som lup.

Cowboybukser og asfaltballer

Udstillingen sætter fokus på de allerførste teenagere i København. Den handler om cowboybukser købt i sømandsforretninger i Nyhavn, asfaltballer i Enghaveparken og optøjer efter rock’n'roll koncerter på Bellahøj. Men først og fremmest om dans.

Grebet løsnes

For der skete noget på dansegulvet i 1950’ernes København. De unge slap det faste greb i hinanden og slog sig løs med begejstrede trin til hurtige rytmer. I begyndelsen dansede de unge til jazz senere indtog rock’n'roll dansegulvet, men i hele årtiet var dansen, noget de unge kunne mødes om.

Et internationalt ungdomsfællesskab

Når forældrene dansede den adstadige engelske vals, så kastede de unge sig ud i en befriende jitterbug. De unge mennesker delte nemlig flere interesser med deres jævnaldrende, end med deres forældre. De skabte et ungdomsfællesskab med musik, dans, mode og alt det nye fra Amerika.

Alt i mens så den ældre generation måbende til, for hvad var det, der skete på dansegulvet?

Lidt omkring - hist og pist

ROCKMUSIKKEN FYLDER 60 år !


12. april 1954
"Rock Around the Clock"
med Bill Haley & His Comets indspillede sangen i Pythian Temple studierne i New York og 13. maj samme år blev sangen udgivet som B-side til "Thirteen Women"
http://www.youtube.com/watch?v=mdG9FOgBRwg
Rockmusikken lever i bedste velgående og samler generationerne - ung og ældre - tænk bare på Rolling Stones på Roskilde festivalen i år. Musikken er en del af din identitet spejlet i, at mange jo husker tilbage til deres ungdom, hvor bestemte musiknumre og musikgrupper gjorde indtryk og står krystalklart i mindealbummet mange år efter...kan du huske ?
Rock Around the Clock
eller måske frit oversat:
tiden står ikke stille - den lever !

Tommy

HUSKER DU NOGLE AF DISSE BEGIVENHEDER FRA 60'ERNE   ????

 

 

1960'erne blev et turbulent årti over hele jorden. Mange af kendetegnene ved 1960'erne udsprang af demografiske forhold især det store babyboom og enden for de europæiske koloniimperier.

 

Tommy

Comments

04.06.2016 21:27

Mette Geldmann

Klassekammerater fra Bispebjerg Skole 1953-1962?