SKOLE-PATRULJE


Skolepatrulje på hjørnet af Hovmestervej og Frederiksborgvej.

I baggrunden ses den bygning hvor HB lå i sin tid.

Fotografiet er fra skolens jubilæumsavis 75 år !
Skal vi gætte på et årstal, må det blive 1949, at fotoet er taget.

Historien om skolepatruljerne i Danmark

I 1948 rejste den danske politikommissær Nielsen-Ourø på privat besøg til USA. Her så han, hvordan de havde løst problemet med sikkerhed omkring skolerne på en utraditionel måde: ved hjælp af frivillige ”børnepatruljer”. Han tog materiale om systemet med til Danmark og gav det til færdselschefen for Københavns Politi, Groes-Petersen.

Han syntes om ideen og gav sig til, sammen med Ricard Lindebro og Viggo Kirk samt nogle repræsentanter for skolevæsnet, at tilpasse systemet efter danske forhold.

Første skolepatrulje på gaden i 1949

Skolerne var dog ikke umiddelbart begejstrede, men det lykkedes at finde frem til Sundpark Skole på Amager, hvor skoleinspektør Ernst Müller var villig til at vove pelsen.

I december 1948 startede undervisningen af eleverne fra Sundpark Skole på politigården i København. Den 10. januar 1949 var den første danske skolepatrulje på gaden.

Danmark forgangsland for udbredelsen af skolepatrulje

Det viste sig hurtigt, at patruljerne blev et godt og vigtigt led i sikringen af de mindste børn, og fra alle dele af landet fulgte man nu det københavnske initiativ op og startede egne patruljer.

Også i Norden fik man øje på systemets store fordele for færdselssikkerheden – og Danmark blev foregangsland for implementeringen af skolepatruljesystemet i hele Norden.

 

Vi samler på mange flere billeder, der kan illustrere skolernes (Utterslev + Bispebjerg) historie.

Du har måske et bud på en eller flere af personerne på billedet, så lad os få din kommentar på kommentar siden eller i gæstebogen.

 

 SKOLEBIBLIOTEK

Skolens bibliotek var et populært sted at besøge og det var et ærefuldt hverv, at sætte stempel i bøgerne og holde orden i bøgerne.

På billedet fra ca 1964 ser du henholdsvis Niels Folkersen og Torsten Madsen mens hr. Rosenholm står til venstre

Det var også eftermiddage, hvor der var en slags læsecafe krydret med skak og kortspil i stor stil.

Her blev skolens 2 skakhold grundlagt, som dystede mod andre Københavnske skoler.

 

SKOLEMADEN

 

 

 

 Her er så 2 fotos, som skulle være fra skolens kantine. Skal vi gætte på at begge fotos stammer fra 50'erne ?

Selv husker jeg de første skoleår, hvor vi nede i kælderen sad på bænkene og fik skolemad. Rugbrød med leverpostej, æggemad eller råkost samt en kvart sødmælk. Vi spinkle Københavnere fra et arbejderkvarter skulle have næring !

Tak iøvrigt til redaktøren af Grundtvigskolens hjemmeside Paul Erik Waldhauer, som har sendt billederne til mig.

 

 

Tommy

 

Har du kendskab til personerne på billedet så send os dine oplysninger i kommentarfeltet eller i gæstebogen.

Ligger du iøvrigt inde med en historie eller nogle billeder fra skoletiden - i skolen, på lejrtur eller gården, hvor du legede m.m., så er vi i redaktionen meget interesserede i dit bidrag, stort som lille.


Tommy og Steffen