Overskrift


Jørgen de Mylius - også kaldet "Mylle". Født 5. marts 1946

Manden der "opfandt" de unges musik i radioen.

Jørgen de Mylius blev den første som spillede popmusik i radioen  for ungdommen.

Han fik sin inspiration ved at lytte til Radio Luxemburg og Radio Merkur. I TV havde Otto Leisner et program i 50'erne og 60'erne der hed PLADEPARADE og højdepunktet var, når der i programmet blev spillet det eneste rocknummer, så også her fandt Jørgen Mylius inspiration.

Som 16-årig gymnasieelev på Østre Borgerdyd Gymnasium syntes han, at det var utilfredsstillende, at der ikke var musik for ungdommen og han skrev så et brev til Danmarks Radio og i en udsendelse i programmet den 22. januar 1963: "Mellem lektierne", hvor han blev kaldt "teenagekonsulenten" blev hans utilfredshed bekendtgjort, at der manglede en hitliste over de 20 mest populære popmelodier, sådan som han havde hørt i radioen fra andre lande.

Han blev så opfordret til at lave sin egen TOP-20 og efter skoletimerne om lørdagen havde han ca 2 timer til den første udsendelse skulle starte i radioen. Han ringede så rundt til forskellige pladeforretninger og fik indsamlet oplysninger om de mest solgte popplader, som så dannede baggrund for en TOP-20 hitliste, også kaldet "Top Tyve". Kort tid efter sendte pladeforretningerne oversigten til Jørgen de Mylius. Udsendelsen varede kun en halv time, så der var kun plads til at lytte til nogle af numrene på listen, men en voldsom lytterstorm fik hurtigt programmet til at vare een time.

Lyt til kendingsmelodien "Hey Good Looking" med Floyd Cramer

Marker og højreklik og søg efter             (youtube.)_9KyyKwn5lE(/youtube.)

 

De personer, som sad i en slags pladeudvalg i radioen havde ikke forstand på ungdommens musik og han blev opfattet som "et nødvendigt onde".

Det lykkedes så at sige for Jørgen de Mylius, at købe sin egen vinylplade med the Beatles og smugle den ind i studiet.
 

Af Per Wium (musiker og tidligere chef i DR)

Jørgen de Mylius fortæller malende om den særlige "returrullevogn", som blev anvendt til plader som DR's diskotek IKKE skulle indkøbe.
Den unge Jørgen så til sin rædsel at debut-albummet fra The Beatles - "Please please me" - en dag stod på vognen.
Jørgen fortæller:

"Jeg vidste slet ikke hvad jeg skulle gøre. Det var nærmest en katastrofe, syntes jeg et øjeblik. Jeg tog mod til mig og åbnede døren til det hellige 'pladekoncilium', hvor medlemmerne var ved at bryde op fra mødet. Der blev helt stille, da jeg kiggede ind, og jeg stod stadig i døråbningen, da jeg spurgte:
"Undskyld, jeg bryder ind. Men jeg vil jo meget gerne kunne spille sangene fra Beatles-LP'en, som står i retur-vognen. Kan det ikke laves om?"
Stilheden blev brudt af Vagn Borggaard, som smilede venligt til mig, da han svarede:
"Jørgen, vi ved jo godt at du kan lide dem, men vi har også et hensyn at tage til befolkningen! Netop fordi vi véd, at du bruger den slags musik, har vi har pick-up'en nede i alle pladens skæringer, og på den måde fandt vi ud af at de alle sammen lyder helt ens. Og så blev vi enige om at du bare kan spille deres single-plader lidt mere, når de nu er så ens. Der vil være meget få af dine lyttere, der opdager det."

Unge Jørgen var lamslået. Og han tog sagen i egen hånd og købte selv "Please please me"-albummet og spillede sangene derfra.
Men har rapporterede sangene fra single-pladerne for ikke at risikere noget. Ingen i DR opdagede nogensinde at han løste problemet på den måde....

Jørgen Mylius' egen første plade var "A handful of songs" med Tommy Steele og også plader med Elvis grundlagde interessen for pop- og rockmusik, mens pick-uppen på vinylpladerne frembragte den nyeste musik på den ny-indkøbte grammofon som 13-årig.

60'ernes og 70'ernes populærmusik og ikke mindst tilhørende hitlister i radioen har Jørgen de Mylius en kæmpestor del af æren for og titel som "MR. POPMUSIK" eller "MR. HITLISTE" er vel meget betegnende for pop, rock og beatmusikkens udbredelse i radioen.

Udsendelsen "TOP TYVE" blev så sidenhen fulgt op af

Efter Skoletid

For de Unge

Popquis

Tipparaden

Alle Tiders Grand Prix

Hit House

og TV-programmer som,

Superchancen

Stardust

Eldorado

Hit med sangen

samt ikke mindst, da han i 1978 efter 12 års pause relancerede Melodi Grand Prix.

Han har mødt mange kendte indenfor musikken:

The Beatles, The Rolling Stones, Cliff Richard, Abba m.fl.

 

Måske var du ikke klar over at han også har talent for at skriver sangtekster ?

4-500 sange er det blevet til og bl.a. Kandis, Dorthe Kollo og Birthe Kjær

har modtaget hans bidrag.

"En lille ring af guld" med Kandis

eller TILLYKKE-sangen oversat fra: Pomp and circumstances

 

Popbladet BØRGE så dagens lys i 1964, hvor Erik Haast, Johnny Reimar og Jørgen de Mylius var primusmotorerne.

Ja, selv TV-serien KRØNIKEN har han ydet sit bidrag til sammen med Claus Hagen-Petersen.

Han blev engang spurgt, hvilken plade han ville redde, hvis hans hus brændte ?

Svaret var:"Elvis is back" - et album lavet efter Elvis' militærtjeneste.

Jeg vil så tillade mig at sige: at Jørgen de Mylius reddede de unges musik i radioen i 60'erne og 70'erne !

Se udsendelsen på dr/dk - markér nedenstående link  og højreklik og åbn

http://www.dr.dk/tv/se/monopolets-helte/monopolets-helte-joergen-de-mylius-og-claus-hagen-petersen-8-12#!/

eller "læs" biografien og klik direkte på linket : DET BØR DU LÆSE/SE


 

 

Thank you for the music - so far "Mylle"

Indlægget skrevet af Tommy Skov -

medredaktør af hjemmesiden

 vi vil naturligvis også gerne høre din mening og oplevelser med Jørgen de Mylius som omdrejningspunkt i en musikalsk tidsalder på 50 år

wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

Radioens P3 har 50-års jubilæum !!!

Radio Merkur lukkede sommeren 1962 og blev efterfølgende afløst af den nye kanal P3.
Nogle af medarbejderne fra Radio Merkur bl.a. Pedro Biker, Hans Vangkilde og Anders Dahlerup fortsatte deres virke på P 3 og også Jørgen Mylius fik sit eget program med ungdommens musik.

Da P3 gik i luften den 1. januar 1963 klokken 12.00, var ikke alle begejstrede: "Hvad er det dog for noget sådan at spille alskens pigtrådsmusik, og jeg ved snart ikke hvad. Og så på Statsradiofoniens bølgelængde…," lød det for eksempel fra det kulturradikale ikon, forfatteren, debattøren og arkitekten Poul Henningsen.

P3 er gennem årene blev kendt for programmer som "De Ringer, Vi Spiller", "Hej P3", "Strax", "Rockland"/"Beat", "Musikquizzen", "Det Elektriske Barometer" og satire med "Holdingsløse Tidende"/"Søndagsjournalen", "Selvsving", "Gramsespektrum", "Det Brune Punktum", og "Monte Carlo". I de senere år har P3 også markeret sig med talentkonkurrencen KarriereKanonen og prisshowet P3 Guld.

 

Siden januar har P3 sendt jubilæumsudsendelser og det hele kulminerer med fester her i september.

 

indlæg ved Tommy